De Europese beurzen zijn dinsdag na een rustige handelssessie met verlies gesloten. Net als op de eerste dag van de week was richtinggevend nieuws schaars. Vanaf woensdag wordt het aan het Damrak drukker, met kwartaalcijfers van onder meer ABN Amro, Delta Lloyd, Vopak, NN en BAM.

In Amsterdam sloot de AEX met een verlies van 0,7 procent op 451,40 punten. De MidKap zakte 0,4 procent naar 641,85 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden 0,6 tot 0,8 procent in.

ArcelorMittal voerde de AEX aan met een plus van 3,2 procent. Verder boekte alleen maritiem oliedienstverlener SBM Offshore een overtuigende winst, van 1,31 procent.

Shell en KPN noteerden plusjes van 0,2 en 0,3 procent, de overige 21 hoofdfondsen eindigden in de min. ABN Amro sloot de rij met een verlies van 2,1 procent. Galapagos, Aegon en Altice leverden 1,7 procent in.

Verlies Unilever

Unilever (min 1,2 procent) stond ook in de belangstelling na de overname van de Zweedse luchtzuiveraar Blueair. Er werd geen overnamesom gemeld. Blueair draaide in 2015 een omzet van 106 miljoen dollar.

In de MidKap boog TKH Group een eerder verlies om in een minieme winst (0,1 procent). Het technologiebedrijf kondigde aan dat de omzet in het tweede kwartaal is gedaald, net als het bedrijfsresultaat. TKH had vooral last van een dalende omzet bij de divisie Industrial Solutions, door een lagere orderinstroom vanwege terughoudendheid voor grote investeringen in China.

Fusiegesprekken Linde en Praxair

In Frankfurt ging de aandacht uit naar de producent van industriële gassen Linde, die fusiegesprekken voert met de Amerikaanse branchegenoot Praxair. Door een samengaan zou 's werelds grootste leverancier van industriële gassen ontstaan. Het aandeel Linde klom 11 procent.

De euro werd voor 1,1280 dollar verhandeld, tegen 1,1197 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De Europese munt steeg in waarde nadat een Amerikaanse centrale bankier had gewezen op de mogelijkheid van een nieuwe verhoging van de Amerikaanse rente in september.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,3 procent naar 46,32 dollar per vat. Brent werd 1,1 procent duurder bij 48,87 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl